Sustav navodnjavanja je važan dio svakog poljoprivrednog gospodarstva. Pomaže u održavanju plodnih polja i osigurava da se usjevi mogu uzgajati bez obzira na vremenske uvjete. Postoji mnogo različitih sustava navodnjavanja koji se koriste širom svijeta, a svi oni imaju svoje prednosti i nedostatke.

Jedan od najpopularnijih sustava navodnjavanja je kanalizirano navodnjavanje. To je vrlo efikasno i omogućuje kontrolu toka vode koja se koristi za navodnjavanje. Također, omogućuje lako kretanje vode iz jedne parcele na drugu. Međutim, takav sustav je skup i potrebno je mnogo rada da bi se održao.

Drugi popularan sustav je ručno navodnjavanje. To je jednostavno i jeftino, ali zahtijeva puno rada s obzirom na to da se voda mora ručno prelijevati s posude na polja. Također, neki ljudi smatraju da ručno navodnjavanje nije dovoljno efikasno te da može dovesti do nepotpunog navodnjavanja polja.

Treći popularan sustav je automatsko navodnjavanje. Ovo je najskuplji od svih sustava, ali ima mnoge prednosti koje ga čine vrijednom cijene. Automatski sustavi navodnjavanja mogu se postaviti tako da automatski prelijevaju vodu s posude na polja u određeno vrijeme dana ili noći. Ovi sustavi također mogu biti programirani tako da prilagode protok vode prema potrebama vašeg gospodarstva. Automatski sustavi su idealni za one koji žele minimizirati rad koji je potreban za održavanje plodonosnih polja.